Poradnia dietetyki – medycyna żywienia

Poradnia dietetyki – medycyna żywienia

PN WT ŚR CZW PT Specjalista d/s dietetyki i żywienia człowieka
15:00 – 18:00 mgr Beata Feldmann
 moje zdjęcie na białym tle
 Mgr Beata Feldmann
Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Ukończyła Wydział Biologii, Wydział Dietetyki Klinicznej oraz Studia Podyplomowe z zakresu Dietetyki i Żywienia Człowieka. Doświadczenie zawodowe z zakresu dietetyki klinicznej zdobywała w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu na Oddziale Klinicznym Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych oraz w Katedrze i Klinice Nefrologii. Specjalizuje się w dietetycznym leczeniu chorób przewlekłych takich jak: nadciśnienie,cukrzyca oraz choroby układu krążenia. W swojej praktyce wykorzystuje terapie o potwierdzonej skuteczności klinicznej w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru oraz nowotworów. Mgr Beata Feldmann w oparciu o upodobania żywieniowe, prowadzony tryb życia, wyniki badań, w tym wykonywaną analizę składu masy ciała, opracowuje zindywidualizowany program żywieniowy, który wspiera proces leczenia i przyspiesza powrót do zdrowia.

Poradnia dietetyczna zajmuje się pacjentami, których celem jest osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Taka zmiana wiąże się oczywiście ze znaczną poprawą samopoczucia i pozbyciem się kompleksów. Jednak wbrew powszechnej opinii, poradnia dietetyczna w zakresie swych usług nie jest tylko i wyłącznie nastawiona na pomoc osobom z nadwagą czy otyłym. Działalność takiej placówki jest znacznie większa. Poradnia dietetyczna jest miejscem, do którego mogą się również zgłaszać osoby z niedowagą, chcące przytyć, gdyż wymaga tego ich stan zdrowia. W takiej sytuacji są często kobiety, które z racji niskiej masy ciała mają problemy z zajściem w ciążę czy też osoby po wyniszczających organizm chorobach.

Dietetyk to ekspert w dziedzinie żywienia, z którego usług korzystają osoby z nadwagą, ale również ci, którzy chcą nabrać masy lub też muszą stosować specyficzną dietę z racji problemów zdrowotnych. Dla każdego pacjenta, dietetyk opracowuje indywidualny program żywieniowy. Zazwyczaj plan diety jest układany na 4 tygodnie, gdyż po upływie tego czasu można zaobserwować pierwsze efekty związane ze zmianami w odżywianiu się. Podczas układania jadłospisu, dietetyk uwzględnia upodobania żywieniowe pacjenta, zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki, jego styl życia itd.

Partnerzy